Małpi chlebek z bananami
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
letnie mleko 250 ml woda -30 40 ml
drobny cukier 40 g
sól 1 płaska łyżeczka
banany obrane 130 g
Cynamonowe posypka: 3/4 szklanki miałkiego kokosowego cukru, cynamon 2 łyżeczki
Dodatkowo: masło 100 g do obtoczenia kulek
Sposób przygotowania:
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem.
Z drożdży zrobić rozczyn.
Każdego banana przekroić wzdłuż na 4 a potem pokroić w dość cienkie paski.
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony i przestudzony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, tak długo, by było miękkie i elastyczne.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-70 minut.Ciasto wyjąć z miski, krótko zagnieść i rozwałkować lub rozgnieść palcami na kwadrat o boku 23 cm.
Można podsypać mąką.
Ostrym nożem naciąć ciasto wzdłuż 7 razy by otrzymać 8 pasów, następnie 7 razy w poprzek, by otrzymać równą kratkę, czyli 64 małe kwadraciki, z których uformować kulki.
Uformowane kulki obtaczać najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowej posypce i układać w formie, jedna obok/na drugiej.
Po ułożeniu wszystkich przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut, w ciepłym miejscu.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.
Wyjąć i natychmiast przełożyć z formy na paterę, następnie wystudzić lub podawać ciepły.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.