Ciasto z cukinii i pestek słonecznika
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, jajka, cytrusy, pszenica
Składniki:
4 jajka
aromat waniliowy kilka kropel
kolendra - 10 g
cukier - 200 g
proszek do pieczenia - 1 łyżka
limonka
słonecznik łuskany - 125 g
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Młodą cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki, posypać solą.
Po 15 minutach odcisnąć nadmiar wody.
Pestki słonecznika uprażyć i zmielić, część na całkowity piasek , resztę w drobne kawałeczki.
Jajka z cukrem ubić do białości.
Dodać aromat , sok i skórkę z limonki, mąkę, delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać pestki słonecznika, odciśniętą cukinię i posiekaną natkę kolendry ( ja dodałam jeszcze skórkę z cytryny ).
Znowu delikatnie wymieszać i przełożyć do formy.
Piec w 180 C około 45 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.