Botwinka na mleku kokosowym
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
imbir świeży -
ząbki czosnku - 1-2 szt.
olej kokosowy - 2 łyżki
listki botwinki - 2 pęki
ziemniaki - 2-3 szt.
marchewka - 1 szt.
sól. pieprz do smaku
bulion warzywny - 3/4 litra
mleko kokosowe - 200 ml
sok z cytryny - 1-2 łyżka
papryczka chilii - 1/2 szt.
natka pietruszki do smaku
Sposób przygotowania:
Papryczkę chili pozbawić pestek, imbir i czosnek obrać i wszystko drobno posiekać.
W saganku rozgrzać olej kokosowy i dodać posiekane składniki, smażyć na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty.
Do podsmażonego czosnku, chili i imbiru dodać warzywa, szczyptę soli i kmin rzymski. Dusić co jakiś czas mieszając przez 10 – 15 minut.
Wlać bulion i mleko kokosowe, gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kalarepkę, doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawać ze świeżą pietruszką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.