Drożdżowe bułki z warkoczami
FAMILYRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 500 g
2 żółtka
drożdże - 50 g
mleko - 140 ml
śmietana 18 % - 50 ml
cukier drobny - 65 g
cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki
Nadzienie :
twaróg półtłusty 500 g
wiórki kokosowe - 4 łyżki
cukier ze skórką pomarańczową 30 g
cukier puder ok. 6 łyżek
1 białko z jajka
Sposób przygotowania:
Ciasto.
Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się.
Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, śmietanę, cukier waniliowy i na końcu olej.
Dokładnie wyrobić.
Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie.
Twaróg zmielić lub rozdrobnić w malakserze z wiórkami i dwoma cukrami na gładką masę.
Białko ubić na sztywno i dodać do masy.
Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 %, odrywać kawałki ciasta po 145 -150 g.
Każdy kawałek rozwałkować w 22 cm kwadrat.
Od połowy wysokości nacinamy ok. 1 cm pionowe paski.
Potem z trzech pasków splatamy warkocz.
Powinno nam wyjść 7 warkoczy na każdym kawałku ciasta.
Na górną część ciasta nakładamy poziomy pasek nadzienia ( boki zostawiamy wolne ).
Bułki przekładamy na blachę z papierem do ponownego podrośnięcia.
Po około 20 minutach pieczemy bułki w 180 C około 18-22 minuty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.