Wegański krem chrzanowy z chipsami buraczanymi
FAMILYRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
pietruszka - 1 kawałek
ziemniaki - 2-3 szt.
jabłko - 1 szt.
por - 1/2 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz czarny i czerwony - do smaku
majeranek, świeży rozmaryn - do smaku
Chipsy:
olej lub oliwa trochę
buraki - 2 szt.
Sposób przygotowania:
Dodajemy tarty chrzan i gotujemy jeszcze około 10 minut. Dla lepszego koloru możemy dodać trochę kurkumy. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na krem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Chipsy:
Buraki kroimy na cieniutkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i lekko skrapiamy olejem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w 180 stopni C około 18 minut. W połowie pieczenia obrócić buraki na drugą stronę. Zupę na talerzu posypujemy chipsami, odrobiną mielonego pieprzu, rozmarynem i czerwonym pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.