Kopytka pietruszkowe z czosnkiem
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna 80 g
mąka ziemniaczana 10-20 g
1 małe jajko
natka pietruszki 2 bardzo duże garście
szczypta soli
Okrasa: masło + listki z natki pietruszki, kwiaty stokrotki
Dodatkowe informacje:
Masę pietruszkową przelać do ziemniaków dodać oba rodzaje mąki i wymieszać łyżką.Na blat dobrze posypany mąką przełożyć masę ziemniaczano-pietruszkową.
Uformować dość cienki wałek i kroić małe kwadraty lub prostokąty.
Kopytka wrzucać na osoloną wrzącą wodę, od wypłynięcia gotować kilka minut na małym ogniu.
Masło rozpuścić na patelni z listkami natki pietruszki i polać kopytka.
Ozdobić jadalnymi kwiatkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.