Kurczak po meksykańsku
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): meksykańska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, orzechy wszystkie, strączkowe, sezam, kakao, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
2 -3 łyżki oleju
SOS MOLE : 1 papryczka chili, 1 szklanka rosołu drobiowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 pomidor
1 łyżka masła
rodzynki 25 g
sezam 1 łyżeczka
bułka tarta 1 łyżka
przyprawa do piernika 1 łyżeczka
gorzka czekolada 70 g
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Sos.
Papryczkę chili oczyścić z nasion, pokroić na kawałki i zalać 1/2 szklanki wrzącego bulionu i pozostawić na 20 minut.
Cebulę i czosnek obrać lekko posiekać.
Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasienia a miąższ pokroić w kostkę.
Migdały sparzyć, obrać za skórki, pokroić na trzy.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Papryczkę z bulionem, cebulę, czosnek, większość rodzynek, sezam, migdały, pomidor, bułkę tartą, przyprawę, zmiksować na gładką masę.
Całość przełożyć na patelnię dodać masło, resztę bulionu, cząstki czekolady i dusić do rozpuszczenia się czekolady.
Mięso włożyć do sosu czekoladowego i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut.
Warto kilka razy przemieszać.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.