Placki kokosowo-makowe
FAMILYRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
mleko - 140 g
mąka pszenna - 100 g
jogurt naturalny trochę
dżem lub konfitura trochę
proszek do pieczenia płaskiej - 1/4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy.
Oczyszczamy młynek i mielimy drobny cukier z suchym makiem.
Do głębszego pojemnika wbijamy jajka, dolewamy mleko i lekko roztrzepujemy. Następnie dodajemy zmielony kokos, cukier z makiem i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Placki smażymy z obu stron na lekko rozgrzanej suchej patelni do przyrumienienia.
Podajemy z kleksem jogurtu i dżemu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.