Słodki warzywniak
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
1/3 szklanki oleju ( 70 g ) po 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, cynamon, garam masala
Marchewkowe : starta marchew 125 g wiórki kokosowe 1,5 łyżki
ocet jabłkowy 3/4-1 łyżeczki odrobina soku z cytryny
ocet balsamiczny 3/4 -1 łyżeczki odrobina soku z cytryny
Masa : jogurt naturalny 360 g mascarpone 250 g
2-3 łyżki cukru w pudrze
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem, cynamonem i garam masalą.
Marchew i burak ścieramy na drobnych oczkach tarki, lub tak jak ja posługujemy się robotem kuchennym z ostrzami.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesypujemy po równo do dwóch osobnych misek.
Do jednej dodajemy tartą marchewkę, wiórki kokosowe, ocet i sok z cytryny.
Do drugiej starte buraki, skórkę pomarańczową, ocet i sok z cytryny.
Do dwóch misek wlewamy po równo olej.
Zawartość każdej miski mieszamy oddzielnymi łyżkami.
W dwóch partiach dodajemy po równo utarte jajka, delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasta przekładamy do blaszek, pieczemy w 180 C około 40 minut, ciasto możemy zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku.
Ciasta przestudzamy.
Masa.
Schłodzony jogurt mieszamy z pudrem i schłodzonym mascarpone, na jednolitą masę.
Ostudzone placki przekładamy masą.
Wierzch posypałam świeżo starą marchewką.
Jak widzicie krojony był niemalże od razu po złożeniu, ale kto by czekał :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.