Składniki:
masło lub margaryna - 250 g
cukier - 110 g
1 jajko
śmietana 18 % - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
szczypta soli
Nadzienie: jabłka kwaskowe ( po obraniu ) - 900 g
dynia ( po obraniu ) - 900 g
1 galaretka pomarańczowa
sok z cytryny ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w misie robota( przystawka z hakiem ) i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu odkroić 1/3 część ciasta zawinąć w folię, zamrozić, resztę zawiniętą w folię schłodzić w lodówce.
Dynie pokroić w dość drobną kostkę.
Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając.
Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
Jeśli masa będzie za słodka można dodać sok z cytryny.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blaszkę 21 X 33 cm.
Ciasto posypać mąką lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć przestudzoną masę dyniowo-jabłkową. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kruche.
Piec około 60 minut w 180 C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.