Pasztet bez pieczenia
FAMILYRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
Pierś z kurczaka 400 g
2-3 wątróbki drobiowe
1 jabłko
1-2 cebule
1 czerstwa bułka
2 łyżki masła
majeranek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
4 liście laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Potem przekładamy do dużego saganka, zalewamy ciepłą wodą.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.
Po 10 minutach dodajemy wypestkowane jabłko, cebulę, marchew i czerstwą bułkę, dalej gotujemy.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy oczyszczoną wątróbkę.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i mielimy razem z jabłkiem , marchewką, cebulą i rozgotowaną bułką.
Dobrze jest po wyjęciu mięsa wywar przecedzić ale nie wylewać.
Do zmielonego mięsa dolewamy kilka łyżek wywaru, doprawiamy, majerankiem, czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Masę przekładamy do suchych wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Od zawrzenia wody gotujemy około 5 minut.
Taki pasztet postoi w lodówce około 1,5 tygodnia.
Jeśli chcemy potrzymać go dłużej musimy dłużej pasteryzować około 30 minut.
Taki pasztet można wykorzystać do pieczonych bułeczek, są doskonałe.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.