Pierogi z truskawkami
FAMILYRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
jajko - 1 sztuka
woda - 1/4 litra
truskawki - 60 g
mięta świeża -
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę , wbić jajko, posolić , dodać wody, zagnieść wolne ciasto.Wyrobić starannie, przykryć ściereczką.
Truskawki i miętę opłukaś na sitku, dokładnie osuszyć. Miętę posiekać.
Ciasto podzielić na części , każdą wałkować niezbyt grubo.
Wykrawać foremką krążki ,nałożyć truskawkę i odrobinę mięty.
Krążki składać na pół , zlepić dokładnie brzegi.
Wrzucić na osoloną wrzącą wodę, zamieszać łyżką, przykryć.
Gdy wypłyną , odkryć, gotować 2-3 minuty.
Wyłożyć na ogrzany półmisek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.