Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami
FAMILYRodzaj posiłku: pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 400 g
drożdże - 40 g
cukier - 10 g
zalewa z suszonych pomidorów - 75-80 ml
śmietana 18 % - 150 ml
jajka - 2 sztuki
przyprawa pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką - 10 g
czarnuszka - 1 płaska łyżeczka
nadzienie: czarne oliwki - 130 g
natka pietruszki - 1/3-1/2 pęczka
sól ( do ciasta) -
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru i zostawiamy na 2-3 minuty, potem dodajemy do mąki. Jajka i żółtko lekko roztrzepujemy z cukrem i razem z zalewą i śmietaną wylewamy na mąkę. Przyprawiamy solą, przyprawą, czarnuszką i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Czarne oliwki przekładamy na sitko. Natkę pietruszki lekko siekamy i mieszamy z oliwkami.
Blaszkę 13 x 6 cm i blaszkę na 12 muffinek smarujemy margaryną.
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, lekko rozpłaszczamy, nakładamy po dwie oliwki z natką. Z każdej cząstki formujemy kulkę, zakrywając łączenie, wkładamy do blaszki i lekko ugniatamy.
Po kolejnym wyrośnięciu ciasta, wierzch możemy ozdobić i posmarować zalewą z suszonych pomidorów. Pieczemy w 160 C około 25 minut.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.