
Sernik z ricotty

Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, sezam, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 3 szt.
cukier - 140 g
mąka ziemniaczana - 3 łyżeczki
czarny sezam - 2,5 łyżki
ciemne herbatniki - 14-15 szt.
Sposób przygotowania:
Spód tortownicy wykładamy ciasteczkami.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 C i gotujemy wodę w czajniku.
Z serka odlewamy wodę i krótko miksujemy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy jajka, sok z cytryny i teraz miksujemy już trochę dłużej.
Na koniec dosypujemy sezam, lekko mieszamy.
Zmiksowany ser wykładamy na ciastka.
Spód i boki tortownicy owijamy folią aluminiową, stawiamy do większej blaszki którą napełniamy wodą nalewamy do 1/3 wysokości tortownicy.Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 160-170 C do ścięcia wierzchu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.