Kulebiak mięsno-warzywny z jagodami goji
FAMILYRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, drożdże, pszenica, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 25 g
oliwa z oliwek - 37 ml
cukier - 1/2 łyzeczki
mleko - 180-190 ml
sól - 1/2 łyżeczki
suszone pomidory (przyprawa) - 1 łyżeczka
czosnek niedźwiedzi - 1/4 łyzeczki
czarnuszka - 1/2 łyżeczki
nadzienie: szynka wieprzowa - 640 g
cebula - 1 sztuka
kasza manna - 3 łyżki
jajko - 1 sztuka
sól -
pieprz
czosnek staropolski - 1/2 łyzeczki
mleko (do bułki) - 50 ml
pierś z kurczaka - 1 podwójna
udko z kurczaka - 1 ugotowane
estragon
pieprz cytrynowy
dodatkowo: oliwki czarne - 60 g
pomidory suszone - 100 g
jagody goji - 45 g
ogórek świeży - 185 g
pieprz cytrynowy
listki lubczyku świeże - 5-6 sztuk
mąka kukurydziana -
jajka ugotowane - 3 sztuki
żółtko jaja -
Sposób przygotowania:
Gdy rozczyn wyrośnie dodać resztę mąki, mleka, sól i przyprawy. Z początku wyrabiać łyżką, później ręką. Po lekkim wyrobieniu dodawać stopniowo olej i wyrabiać dalej, aż ukażą się pęcherzyki i ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć serwetką i odstawić do wyrośnięcia.Ogórki pokroić w cienkie plasterki, celem pozbycia się wody , przesmażyć je na suchej patelni razem z odrobiną soli i pieprzu cytrynowego. Ostudzić.
Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, odcedzić.
Połączyć z odcedzonymi i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.
Mięso z piersi i udka odzielić od kości. Ugotowane udko trzymać do końca w rosole, aby nie wyschło. Surową pierś kurczaka pokroić w ok. 2 cm plastry, posypać estragonem, pieprzem i odrobiną soli. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, ostudzić.
Namoczyć pokruszoną czerstwą bułkę w mleku.
Mięso z szynki przepuścić 2 razy przez maszynkę. Dodać namoczoną bułkę, posiekaną cebulę, kaszę manną i jajko roztrzepane z solą, pieprzem i czosnkiem.
300 g mięsa połączyć z kawałkami usmażonej piersi i ugotowanego udka.
Z ponad 3/4 części wyrośniętego ciasta wyłożyć spód i boki blaszki, brzegi powinny wystawać poza formę ok. 2 cm. Na spód ciasta nałożyć masę mięsną (bez drobiu),wierzch przykryć kawałkami czarnych oliwek.
Następnie wyłożyć warstwę ogórków, lekko dociskając.
Pośrodku rozłożyć połówki jajek.
Lekko docisnąć mięso , przykryć jagodami goji i suszonymi pomidorami. Wystające ciasto z blaszki naciąć nożyczkami i założyć na wierzch. Z pozostałej części ciasta zrobić długi cienki wałeczek , pośrodku położyć długą wykałaczkę, lekko docisnąć. Boki wałeczka spłaszczyć i naciąć nożyczkami , wyjąć wykałaczkę i ozdobę przenieść na ciasto. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem jaja z odrobiną soli i mleka. Całość piec ok. 70-80 minut w 180 -160 C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.