Wieniec z cynamonem
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
żółtka - 4 szt.
drożdże - 10 g
mleko - 1 + 1/2 szklanki
cukier - 135 g
olej rzepakowy - 1/2 szklanki
kurkuma - 1/2 łyżeczki
białko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać dodać sól, ciepłe mleko, żółtka ubite z cukrem , olej. , 1 łyżeczkę cukru cynamonowego i wyrośnięte drożdże.
Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kilka prostokątów.
Ciasto wysmarować rozmąconym białkiem z odrobiną cukru , następnie posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Zwinąć w rulon , przeciąć na pół, zostawiając jeden brzeg nienacięty .
Następnie zwijamy połówki ciasta.
Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia , jak podrośnie pieczemy w 180 C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.