Chleb z ziarnami
FAMILYRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, strączkowe, sezam, drożdże, pszenica, owies
Składniki:
mąka gryczana pełnoziarnista 50 g
drożdże 35 g ciepła woda 500 ml
ciepła woda 500 ml
Płatki owsiane górskie 90 g
otręby owsiane 40 g
pestki słonecznika 80 g
sezam jasny 50 g
sól łyżka
sezam czarny 10 g
cukier łyżka
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier zalać 500 ml ciepłej wody.
Odstawić na 10 minut.
Następnie dosypać wszystkie ziarna, przemieszać.
Mieszając łyżką powoli dosypywać przesiane mąki, na koniec doprawić solą.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ).
Piec w 200 C przez 30 minut, potem włączyć termoobieg i piec jeszcze kolejne 30 minut.
Przed pieczeniem wierzch można posypać ziarnami i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.