Wielkanocne pisanki ( ciastka )
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
cukier kokosowy - 25 g
olej kokosowy - 55 g
margaryna roślinna - 25 g
woda różana - 1 łyżeczka
dekoracja : natka pietruszki kwiaty fiołka, bratka lub inne kilka listków
białko z jajka do smarowania - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Z podanej porcji otrzymamy ok. 14 ciasteczek pisanekSposób przygotowania:
Olej kokosowy i margarynę wyjmujemy z lodówki na 10 minut przez robieniem ciastek.
Wszystkie składniki miksujemy w robocie na kleisty piasek.
Ciasto przekładamy na blat lekko zagniatamy.
Kulkę ciasta kładziemy na rozłożoną przezroczystą folię, lekko rozpłaszczamy dłońmi i zawijamy folią.
Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Potem, przez folię ciasto delikatnie wałkujemy.
Odwijamy folię i formą wykrawamy jajka.
Ciastka delikatnie przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Każde smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy kwiaty i listki.
Ciastka pieczemy 10 minut w 165 C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.