Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniDorota RozbickaPrzepisy

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (294)
Przeglądasz:
Przepisy (294)
Zobacz:
Artykuły (0)
Zobacz:
Polubione (414)
Zobacz:
Komentarze (1572)
zobacz polubione zobacz komentarze

Dorota Rozbicka

Od 13 lat prowadzę bloga kulinarnego Dorota Smakuje.

Jestem mamą a poza tym również fotografem, kulinarką z zamiłowania, pasjonatką literatury.

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej doceniam klasykę i prostotę.

Piszę o jedzeniu i ilustruję swoimi zdjęciami również prasę, strony internetowe firm branży spożywczej oraz menu restauracji.

Czynnie wspieram kampanie społeczne promujące polską żywność m.in. kasze, zboża, ryby.

Jestem współautorką książki kulinarnej "Zapach świąt".

Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (294)
Przeglądasz:
Przepisy (294)
Zobacz:
Artykuły (0)
Zobacz:
Polubione (414)
Zobacz:
Komentarze (1572)
Surówka z botwinki, liści rzodkiewki i skórek arbuza

Surówka z botwinki, liści rzodkiewki i skórek arbuza

0
Pasta kanapkowa cebulowa

Pasta kanapkowa cebulowa

8
Kotlety pieczarkowe bezglutenowe

Kotlety pieczarkowe bezglutenowe

9
Gołąbki z patelni

Gołąbki z patelni

8
Biała fasola z szybkowaru

Biała fasola z szybkowaru

7
Hot dogi z pastą marchewkową

Hot dogi z pastą marchewkową

7
Pieczone ziemniaki po włosku

Pieczone ziemniaki po włosku

9
Makaron po azjatycku

Makaron po azjatycku

8
Placuszki dla niejadka

Placuszki dla niejadka

8
Śmietankowa zupa jarzynowa z kaszą

Śmietankowa zupa jarzynowa z kaszą

7
Hot dogi z brzoskwinią

Hot dogi z brzoskwinią

6
Makaron proteinowy

Makaron proteinowy

6
Kanapkowa pasta brokułowa z orzechami

Kanapkowa pasta brokułowa z orzechami

9
Kanapki z hummusem i pomidorem

Kanapki z hummusem i pomidorem

9
Passata pomidorowa

Passata pomidorowa

9
Rosół z wolnowaru

Rosół z wolnowaru

7
Zupa jarzynowa z pak choi ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Zupa jarzynowa z pak choi ciecierzycą i suszonymi pomidorami

11
Czekoladowa kaszka jaglana z jabłkiem i marchewką

Czekoladowa kaszka jaglana z jabłkiem i marchewką

7
Kalafior z ciecierzycą

Kalafior z ciecierzycą

8
Quinoa z rybą i warzywami

Quinoa z rybą i warzywami

9
Sushi z rzodkiewką

Sushi z rzodkiewką

11
Kaszka na mleku z kajzerką

Kaszka na mleku z kajzerką

10
Pieczarki z ryżem

Pieczarki z ryżem

7
Koreańska ryżanka z pak choi

Koreańska ryżanka z pak choi

8
Bułeczki drożdżowe z gruszką

Bułeczki drożdżowe z gruszką

12
Sałatka curry z kalafiorem

Sałatka curry z kalafiorem

10
Placki z serka waniliowego

Placki z serka waniliowego

8
Zupa fasolowa z szybkowaru

Zupa fasolowa z szybkowaru

9
Kompot z liczi

Kompot z liczi

9
Pierogi z serem, bananem i cynamonem

Pierogi z serem, bananem i cynamonem

8
Kompot z jabłek i gruszek z przyprawami korzennymi

Kompot z jabłek i gruszek z przyprawami korzennymi

10
Śledzie z musztardą

Śledzie z musztardą

9
Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami

Pasta z bakłażana z suszonymi pomidorami

6
Sałata z mini kiwi – post dr. Dąbrowskiej

Sałata z mini kiwi – post dr. Dąbrowskiej

6
Serek wiejski z borówkami i granatem

Serek wiejski z borówkami i granatem

6
Kurki duszone w śmietanie

Kurki duszone w śmietanie

7
Ratatouille post dr. Dąbrowskiej

Ratatouille post dr. Dąbrowskiej

6
Kaszka na mleku z mini kiwi

Kaszka na mleku z mini kiwi

7
Sałata z figą

Sałata z figą

6
Jesienna zupa krem

Jesienna zupa krem

9
Pasta kanapkowa z bakłażana z koperkiem

Pasta kanapkowa z bakłażana z koperkiem

9
Sałatka coleslaw z ajvarem

Sałatka coleslaw z ajvarem

10
Kanapki z pastą brokułową, jajkiem i pomidorem

Kanapki z pastą brokułową, jajkiem i pomidorem

10
Pieczona owsianka bananowa

Pieczona owsianka bananowa

8
Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron

Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron

8
Zupa z zielonych warzyw w 15 minut

Zupa z zielonych warzyw w 15 minut

7
Makaron z pomidorkami i fetą kozią

Makaron z pomidorkami i fetą kozią

9
Gofry z dojrzałych bananów

Gofry z dojrzałych bananów

9
Koktajl owocowy z brokułem i acerolą

Koktajl owocowy z brokułem i acerolą

9
Jednoporcjowa szarlotka ekspresowa

Jednoporcjowa szarlotka ekspresowa

8
Kasza perłowa z winogronami

Kasza perłowa z winogronami

9
Rosół z papryczkami padron

Rosół z papryczkami padron

7
Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową

Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową

7
Sałatka z łososiem, winogronami, nagietkiem i sosem tysiąca wysp

Sałatka z łososiem, winogronami, nagietkiem i sosem tysiąca wysp

6
Rosół z bluszczykiem kurdybankiem

Rosół z bluszczykiem kurdybankiem

6
Pizza na mące 00 jak z włoskiej pizzerii

Pizza na mące 00 jak z włoskiej pizzerii

8
Surówka z marchewki i jabłka z podagrycznikiem

Surówka z marchewki i jabłka z podagrycznikiem

11
Kaszka Leśny Mech

Kaszka Leśny Mech

10
Krem buraczkowy z amarantusem na zimno – chłodnik

Krem buraczkowy z amarantusem na zimno – chłodnik

18
Rosół z pokrzywą

Rosół z pokrzywą

12
Wątróbka z cebulą i podagrycznikiem

Wątróbka z cebulą i podagrycznikiem

12
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

13
Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

16
Sałatka z wędzonym serem i ananasem w ananasie

Sałatka z wędzonym serem i ananasem w ananasie

11
Makaron z fasolką i pokrzywą

Makaron z fasolką i pokrzywą

12
Pizza z ogórkiem

Pizza z ogórkiem

10
Napoleonka z popingiem amarantusowym i śliwkowym pudrem

Napoleonka z popingiem amarantusowym i śliwkowym pudrem

10
Sos chrzanowy na ciepło z płaskurką

Sos chrzanowy na ciepło z płaskurką

9
Pulpety drobiowe z amarantusem

Pulpety drobiowe z amarantusem

12
Koktajl pełen antyoksydantów

Koktajl pełen antyoksydantów

9
Sałatka z tuńczykiem i sorgo

Sałatka z tuńczykiem i sorgo

15
Kurczak z miodem i rozmarynem pieczony z ziemniakami

Kurczak z miodem i rozmarynem pieczony z ziemniakami

9
Kopytka z batatów dla dzieci

Kopytka z batatów dla dzieci

15
Orkiszotto z pesto czerwonym i zieloną fasolką

Orkiszotto z pesto czerwonym i zieloną fasolką

11
Sałatka z mango i serem brie

Sałatka z mango i serem brie

15
Pączki z pudrem różowym

Pączki z pudrem różowym

10
Czekoladowe batoniki owsiane z amarantusem

Czekoladowe batoniki owsiane z amarantusem

15
Kanapka z jajkiem na wypasie

Kanapka z jajkiem na wypasie

16
Peanut butter and jelly chia pudding

Peanut butter and jelly chia pudding

12
Sok o właściwościach antynowotworowych

Sok o właściwościach antynowotworowych

14
Zimowa owsianka mocy

Zimowa owsianka mocy

9
Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu Zero Waste

Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu Zero Waste

19
Zimowy koktajl bogaty w błonnik

Zimowy koktajl bogaty w błonnik

10
Piernikowe kulki mocy

Piernikowe kulki mocy

19
Barszcz czerwony z ciecierzycą, kiszoną rzodkiewką i suszonym jabłkiem - zupa

Barszcz czerwony z ciecierzycą, kiszoną rzodkiewką i suszonym jabłkiem - zupa

16
Śledzie w sosie słodko kwaśnym

Śledzie w sosie słodko kwaśnym

14
Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym

Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym

12
Makaron z ciecierzycą po włosku

Makaron z ciecierzycą po włosku

14
Kaszka z samopszy na mleku

Kaszka z samopszy na mleku

10
Makaronowe kapelusze w sosie truskawkowym z odżywką białkową

Makaronowe kapelusze w sosie truskawkowym z odżywką białkową

12
Zupa ziemniaczana z kukurydzą

Zupa ziemniaczana z kukurydzą

12
Koktajl bogaty w witaminę C

Koktajl bogaty w witaminę C

14
Bananowo – kokosowe placki z amarantusem

Bananowo – kokosowe placki z amarantusem

12
Proziaki z dynią

Proziaki z dynią

16
Ciastka z amarantusem

Ciastka z amarantusem

14
Gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

13
Pulpety z indyka i komosy ryżowej BLW

Pulpety z indyka i komosy ryżowej BLW

19
Pełnoziarnisty makaron orkiszowy z grzybami leśnymi

Pełnoziarnisty makaron orkiszowy z grzybami leśnymi

11
Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem

Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem

17
Placki z mąki kasztanowej

Placki z mąki kasztanowej

13
Makaron z groszku z serkiem wiejskim i cebulką

Makaron z groszku z serkiem wiejskim i cebulką

13
Placki z kaszki manny BLW

Placki z kaszki manny BLW

13
Lasagne z mięsem i cukinią

Lasagne z mięsem i cukinią

21
Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

17
Curry z marchewki

Curry z marchewki

17
Sałatka z sorgo i brokułem

Sałatka z sorgo i brokułem

19
Śniadaniowy bowl z tofu i owocami leśnymi

Śniadaniowy bowl z tofu i owocami leśnymi

19
Bulgur z pieczarkami i arbuzem – zero waste

Bulgur z pieczarkami i arbuzem – zero waste

13
Ciastka z kaszy jaglanej

Ciastka z kaszy jaglanej

15
Makaron żytni z indykiem, cukinią i karmelizowaną papryką

Makaron żytni z indykiem, cukinią i karmelizowaną papryką

19
Sezamkowa pasta kanapkowa – 2 składniki

Sezamkowa pasta kanapkowa – 2 składniki

29
Gofry gryczane z komosą ryżową

Gofry gryczane z komosą ryżową

19
Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe

Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe

17
Arbuz z szynką długo dojrzewającą

Arbuz z szynką długo dojrzewającą

22
Napoleonka czekoladowa na wafelkach

Napoleonka czekoladowa na wafelkach

23
Omlet z cukinią ostro doprawiony

Omlet z cukinią ostro doprawiony

12
Musli pieczone z jabłkiem

Musli pieczone z jabłkiem

13
Młoda kapusta z groszkiem

Młoda kapusta z groszkiem

16
Duszony kurczak z fasolką we włoskim stylu

Duszony kurczak z fasolką we włoskim stylu

16
Zupa buraczkowa z makaronem marchewkowym – post dr Dąbrowskiej

Zupa buraczkowa z makaronem marchewkowym – post dr Dąbrowskiej

13
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

21
Ocet jabłkowy z trawą cytrynową

Ocet jabłkowy z trawą cytrynową

21
Pulpety rybne z ryżem czarnym

Pulpety rybne z ryżem czarnym

16
Cukinia z patelni – post dr Dąbrowskiej

Cukinia z patelni – post dr Dąbrowskiej

15
Wegańskie flaczki sojowe

Wegańskie flaczki sojowe

21
Genialna tarta z łososiem i cukinią

Genialna tarta z łososiem i cukinią

11
Tapioka z truskawkami i pudrem truskawkowym

Tapioka z truskawkami i pudrem truskawkowym

15
Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu

Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu

17
Liście klonu w sosie pieczarkowym

Liście klonu w sosie pieczarkowym

13
Codzienne niecodzienne ciasto kawowe

Codzienne niecodzienne ciasto kawowe

20
Sałatka z amarantusem, soczewica i migdałami

Sałatka z amarantusem, soczewica i migdałami

16
Amarantus gotowany z ryżem basmati pełnoziarnistym i dzikim

Amarantus gotowany z ryżem basmati pełnoziarnistym i dzikim

22
Ryż czarny z pokrzywą

Ryż czarny z pokrzywą

17
Koktajl proteinowy

Koktajl proteinowy

18
Kotlety z kaszy z kapustą

Kotlety z kaszy z kapustą

22
Jabłka w cieście BLW

Jabłka w cieście BLW

16
Omlet z kurczakiem, makaronem i rzeżuchą BLW

Omlet z kurczakiem, makaronem i rzeżuchą BLW

16
Mrożona kombucha

Mrożona kombucha

19
Kotleciki po indyjsku

Kotleciki po indyjsku

17
Wiosenny coleslaw

Wiosenny coleslaw

20
Kapuśniak jaglany z ostropestem

Kapuśniak jaglany z ostropestem

21
Pascha jaglana kokosowa

Pascha jaglana kokosowa

22
Popcorn cynamonowy

Popcorn cynamonowy

16
Coleslaw z burakiem i kukurydzą

Coleslaw z burakiem i kukurydzą

16
Mini naleśniczki ze szpinakiem BLW

Mini naleśniczki ze szpinakiem BLW

17
Pudding Chia matcha

Pudding Chia matcha

16
Miso z makaronem z marchewki

Miso z makaronem z marchewki

14
Pulpety po meksykańsku

Pulpety po meksykańsku

22
Tapioka na słodko o kokosowym smaku

Tapioka na słodko o kokosowym smaku

16
Omlecik z łososiem i świeżym oregano BLW

Omlecik z łososiem i świeżym oregano BLW

17
Kapusta z żeberkami i komosą

Kapusta z żeberkami i komosą

14
Brownie daktylowe

Brownie daktylowe

20
Smoothie bowl z brahmi

Smoothie bowl z brahmi

14
Creme brulee z matchą

Creme brulee z matchą

15
Zielone lody z kiwi i matcha

Zielone lody z kiwi i matcha

21
Kaszka manna z herbatą matcha

Kaszka manna z herbatą matcha

14
Potrawka z kurczaka z makaronem BLW

Potrawka z kurczaka z makaronem BLW

15
Wieniec drożdżowy z dżemem

Wieniec drożdżowy z dżemem

17
Surówka z marynowaną dynią

Surówka z marynowaną dynią

15
Krupnik grzybowy

Krupnik grzybowy

14
Makaron z brokułem BLW

Makaron z brokułem BLW

12
Sos pomidorowy z passaty

Sos pomidorowy z passaty

18
Pikantny bigos z kimchi

Pikantny bigos z kimchi

14
Fasolka po meksykańsku

Fasolka po meksykańsku

14
Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami

Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami

12
Ciasteczka z sezamem

Ciasteczka z sezamem

11
Kasza gryczana jak łazanki z kapustą

Kasza gryczana jak łazanki z kapustą

18
Placki ziemniaczane z brokułem

Placki ziemniaczane z brokułem

19
Sałatka z cukinią i tuńczykiem

Sałatka z cukinią i tuńczykiem

16
Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

11
Cukinia z kiełbasą

Cukinia z kiełbasą

13
Chipsy z pomidora

Chipsy z pomidora

15
Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

15
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

12
Barszcz ukraiński z botwinką

Barszcz ukraiński z botwinką

18
Makaron ze szpinakiem i kiełbasą

Makaron ze szpinakiem i kiełbasą

14
Krupnik wegetariański

Krupnik wegetariański

13
Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

13
Ciasto drożdżowe do odrywania

Ciasto drożdżowe do odrywania

12
Leniwe z cynamonem

Leniwe z cynamonem

21
Kaszka manna orkiszowa

Kaszka manna orkiszowa

11
Graham drożdżowe z rabarbarem

Graham drożdżowe z rabarbarem

12
Sałatka z gruszkami w occie

Sałatka z gruszkami w occie

16
Wzmacniający koktajl gruszkowy z selerem

Wzmacniający koktajl gruszkowy z selerem

19
Twarożek z ksylitolem, kruszonym ziarnem kakaowca i konfiturą z dyni

Twarożek z ksylitolem, kruszonym ziarnem kakaowca i konfiturą z dyni

15
Kaczka w Ras el Hanout

Kaczka w Ras el Hanout

15
Sałatka z dressingiem paprykowym

Sałatka z dressingiem paprykowym

17
Surówka z buraków z sosem chrzanowym

Surówka z buraków z sosem chrzanowym

16
Basmati stir fry

Basmati stir fry

16
Czarna komosa na słodko z owocami

Czarna komosa na słodko z owocami

15
Łosoś Ras El Hanout

Łosoś Ras El Hanout

20
Kluski ziemniaczane z tapioką

Kluski ziemniaczane z tapioką

13
Sernik z kruszoną posypką

Sernik z kruszoną posypką

16
Napar wzmacniający i uodparniający

Napar wzmacniający i uodparniający

17
Botwinka z groszkiem

Botwinka z groszkiem

15
Żurek gryczany z kiełbasą parzoną i jajkiem - bezglutenowy

Żurek gryczany z kiełbasą parzoną i jajkiem - bezglutenowy

22
Bezglutenowy, wegański budyń czekoladowy z bananami i jagodami

Bezglutenowy, wegański budyń czekoladowy z bananami i jagodami

16
Tabbouleh z listkami rzodkiewki, migałami, pomarańczą i kurczakiem

Tabbouleh z listkami rzodkiewki, migałami, pomarańczą i kurczakiem

15
Jajka na ziołowym posłaniu

Jajka na ziołowym posłaniu

18
Surówka z kiszonych buraków i cytrusów z cebulką i ostropestem

Surówka z kiszonych buraków i cytrusów z cebulką i ostropestem

15
Surówka ze spaghetti marchewkowym

Surówka ze spaghetti marchewkowym

17
Smoothie arganowe

Smoothie arganowe

16
Zimowa sałatka z pekinką, kukurydzą, paluszkami krabowymi i majonezem z kalafiora

Zimowa sałatka z pekinką, kukurydzą, paluszkami krabowymi i majonezem z kalafiora

14
Smoothie z mlekiem owsianym i orzechami

Smoothie z mlekiem owsianym i orzechami

13
Orkiszowy makaron z białym sosem kalafiorowym

Orkiszowy makaron z białym sosem kalafiorowym

17
Orkiszowe pankejki drzewka dla dzieci

Orkiszowe pankejki drzewka dla dzieci

21
Ziemniaczki z piekarnika Fit

Ziemniaczki z piekarnika Fit

13
Karnawałowe kwiatki

Karnawałowe kwiatki

21
Twarożek z amarantusem i duszonymi jabłkami

Twarożek z amarantusem i duszonymi jabłkami

15
Surówka po meksykańsku

Surówka po meksykańsku

17
Taco z kolorowym farszem

Taco z kolorowym farszem

16
Czerwony napój wzmacniający siły witalne

Czerwony napój wzmacniający siły witalne

12
Zielone naleśniki z matcha

Zielone naleśniki z matcha

10
Duszona kapusta włoska z fasolą

Duszona kapusta włoska z fasolą

14
Lekki sernik z konfiturą jagodową

Lekki sernik z konfiturą jagodową

23
Zielony koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha

Zielony koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha

15
Śledziki z papryką, cebulką i rodzynkami

Śledziki z papryką, cebulką i rodzynkami

16
Krem z  warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem

Krem z warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem

13
Fit sałatka z pieczonym dorszem i glonami morskimi

Fit sałatka z pieczonym dorszem i glonami morskimi

14
Postna fasola biała z cebulką

Postna fasola biała z cebulką

11
PIerniczki imbirowe

PIerniczki imbirowe

16
Kaszka manna na mleku sojowym z kurkumą, imbierm i inuliną

Kaszka manna na mleku sojowym z kurkumą, imbierm i inuliną

17
Sałatka śledziowa bez nabiału

Sałatka śledziowa bez nabiału

18
Wieprzowina w grzybowym sosie

Wieprzowina w grzybowym sosie

20
Dwa rodzaje pierogów z twarogiem i dynią

Dwa rodzaje pierogów z twarogiem i dynią

20
Schabowe w panierze bezglutenowym

Schabowe w panierze bezglutenowym

22
Kapusta włoska duszona z żeberkami wędzonymi

Kapusta włoska duszona z żeberkami wędzonymi

20
Hokkaido pieczona z twarożkiem, czarnym sezamem i syropem klonowym

Hokkaido pieczona z twarożkiem, czarnym sezamem i syropem klonowym

19
Bavette w sosie pomidorowo kokosowym

Bavette w sosie pomidorowo kokosowym

23
Rozgrzewające kotleciki jaglano dyniowe z maca i ciecierzycą

Rozgrzewające kotleciki jaglano dyniowe z maca i ciecierzycą

19
Dynia w occie z rozgrzewającymi przyprawami

Dynia w occie z rozgrzewającymi przyprawami

19
Kotlety z topinamburu z furikake

Kotlety z topinamburu z furikake

22
Jesienne pizzerinki z leczo

Jesienne pizzerinki z leczo

19
Duszona papryka nadziewana mięsem

Duszona papryka nadziewana mięsem

20
Ryż basmati cukiniowy Zero waste

Ryż basmati cukiniowy Zero waste

22
Bezglutenowe pancakes z cukinii

Bezglutenowe pancakes z cukinii

25
Barszczyk czerwony z fasolką pinto - zupa

Barszczyk czerwony z fasolką pinto - zupa

17
Stew z marchewki Zero waste

Stew z marchewki Zero waste

17
Tarta amarantusowa z nadzieniem sojowo gryczanym

Tarta amarantusowa z nadzieniem sojowo gryczanym

22
Gryczano orkiszowa pizza z cukinią, fetą i konfiturą borówkową

Gryczano orkiszowa pizza z cukinią, fetą i konfiturą borówkową

21
Dary lata - ocet pomidorowo  jabłkowy

Dary lata - ocet pomidorowo jabłkowy

18
Super koktajl warzywno owocowy ze stewią i  chia

Super koktajl warzywno owocowy ze stewią i chia

18
Gryczano - orkiszowe babeczki z porzeczkami

Gryczano - orkiszowe babeczki z porzeczkami

18
Wegańskie kotlety z pieczonych buraczków z jagłami

Wegańskie kotlety z pieczonych buraczków z jagłami

18
Domowe ciasto na pizze orkiszowe z ziołami

Domowe ciasto na pizze orkiszowe z ziołami

16
Domowy susz pokrzywowy

Domowy susz pokrzywowy

14
Wegańskie curry z kalafiora i fasoli z tamaryndowcem, masłem orzechowym i kokosem

Wegańskie curry z kalafiora i fasoli z tamaryndowcem, masłem orzechowym i kokosem

20
Sałatka z cykorii z awokado i solą sezamową Gomasio

Sałatka z cykorii z awokado i solą sezamową Gomasio

16
Pizza biało czerwona

Pizza biało czerwona

22
Letnia cukinia grillowana

Letnia cukinia grillowana

22
Lekkie curry z jarmużem, młodą kapustą i ogórkiem małosolnym

Lekkie curry z jarmużem, młodą kapustą i ogórkiem małosolnym

25
Letnia mizeria z tahini

Letnia mizeria z tahini

19
Letnia sałatka z dressingiem kokosowym

Letnia sałatka z dressingiem kokosowym

18
Letni super koktajl dla zdrowia i urody

Letni super koktajl dla zdrowia i urody

18
Mizeria orzechowa

Mizeria orzechowa

19
Breakfast bowl

Breakfast bowl

23
Sałatka z kalafiora z kremowym sosem z nerkowców

Sałatka z kalafiora z kremowym sosem z nerkowców

28
Letnia zupa kokosowa ze szparagami i szpinakiem

Letnia zupa kokosowa ze szparagami i szpinakiem

23
Wegańska sałata z mango i serowym sosem słonecznikowym

Wegańska sałata z mango i serowym sosem słonecznikowym

22
Zielony koktajl jabłkowo - kokosowy z maca

Zielony koktajl jabłkowo - kokosowy z maca

13
Lemoniada brzozowa

Lemoniada brzozowa

24
Krakersy z siemienia lnianego

Krakersy z siemienia lnianego

20
Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

34
Pasta z batatów z masłem migdałowym

Pasta z batatów z masłem migdałowym

20
 Ciastka owsiane daktylowo - karobowe

Ciastka owsiane daktylowo - karobowe

22
Omleciki owsiano daktylowe

Omleciki owsiano daktylowe

24
Domowy izotonik z zieloną herbatą

Domowy izotonik z zieloną herbatą

28
Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy

Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy

33
Ryż na mleku z jagodami

Ryż na mleku z jagodami

27
Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości

22
Babka drożdżowa z czekoladą

Babka drożdżowa z czekoladą

23
Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem

29
Tulipany na łące

Tulipany na łące

19
Słodko - pikantne skrzydełka z grilla

Słodko - pikantne skrzydełka z grilla

20
Paluszki grissini z topinamburem i pokrzywą

Paluszki grissini z topinamburem i pokrzywą

31
Spaghetti z marchewki

Spaghetti z marchewki

29
Perełki tapioki na mleku kokosowym

Perełki tapioki na mleku kokosowym

30
Jaglany krupnik ze strączkami i pokrzywą

Jaglany krupnik ze strączkami i pokrzywą

30
Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szpinakiem

30
Ciasto z karobem  - wegańskie, fit

Ciasto z karobem - wegańskie, fit

17
Zupa pomidorowa zabielana mlekiem owsianym

Zupa pomidorowa zabielana mlekiem owsianym

17
Krem budyniowy do ciast i tortów  - bez nabiału, bez glutenu

Krem budyniowy do ciast i tortów - bez nabiału, bez glutenu

39
Drożdżowy wieniec

Drożdżowy wieniec

26
Mleko owsiane

Mleko owsiane

32
Pomarańczowa babka bezglutenowa

Pomarańczowa babka bezglutenowa

29
Grzaniec bezalkoholowy z suszonych owoców

Grzaniec bezalkoholowy z suszonych owoców

19
Granola świąteczna

Granola świąteczna

18
Warzywny pasztet z quinoa

Warzywny pasztet z quinoa

23
Pierniczki daktylowe

Pierniczki daktylowe

17
Bezglutenowe muffinki makowe

Bezglutenowe muffinki makowe

24
Czarne risotto

Czarne risotto

19
Fit tarta orkiszowo amarantusowa z cebulą i makiem

Fit tarta orkiszowo amarantusowa z cebulą i makiem

26
Wegetariańskie drożdżówki orkiszowo - jaglane

Wegetariańskie drożdżówki orkiszowo - jaglane

22
Wegetariański barszcz biały

Wegetariański barszcz biały

36
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet