Ciastka owsiane daktylowo - karobowe
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, pszenica, owies
Składniki:
mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki
suszone daktyle sproszkowane (cukier daktylowy) - 0,5 szklanki
siemię lniane - 1 łyżka
ziarno słonecznika - 1 łyżka
karob - 2 łyżeczki
olej kokosowy rozpuszczony - 3 łyżki
woda gorąca - 0,5 szklanki
Dodatkowe informacje:
Pyszne ciastka owsiane - idealne na śniadanie albo do śniadaniówki do szkoły czy pracy.Zamiast cukru słodzone daktylami - można użyć tu daktyli suszonych lub cukru daktylowego czyli suszonych daktyli sproszkowanych.
Bardzo łatwe do przygotowania.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane mieszamy z mąką, siemieniem, słonecznikiem, rodzynkami, karobem.
Dodajemy olej oraz wodę z daktylami.
Mieszamy i zostawiamy masę na 15 min aż płatki zmiękną.
Formujemy kulki, które rozpłaszczamy na ciastka.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 20-25 min w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.