Dary lata - ocet pomidorowo jabłkowy
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
skórki pomidorowe - 1 szklanka
woda - 0,5 litra
Dodatkowe informacje:
Lato to czas na przygotowywanie pysznych przetworów.Bardzo polecam Wam produkcję własnych octów - nie jest to trudna sprawa, choć wymaga systematyczności (codziennego mieszania) i czasu.
Warto poeksperymentować ze smakami.
Na przygotowanie octu potrzebujemy ok 2 miesięcy kiedy to w naszym słoju zajdzie fermentacja alkoholowa, potem octowa a potem już klarowanie i dojrzewanie octu. Po tym czasie mamy pyszny dodatek do sałatek i nie tylko.
Do przygotowania octów możemy używać skórek i ogryzków owocowo warzywnych - nic się nie zmarnuje!
Sposób przygotowania:
Skórki pomidorowe wrzucamy do słoika.
Dodajemy cukier, zalewamy wodą, tak by ok 4 cm od góry zostawić wolnej przestrzeni, bo zachodząca fermentacja będzie unosić zawartość.
Przez pierwsze 2 dni możemy wstawić w słoik mniejszy słoiczek by nasze "fusy" znalazły się pod powierzchnia wody.
Kiedy fermentacja ruszy, słoik przykrywamy papierową serwetką i ciasno obwiązujemy gumką.
Ważne! Co dziennie 1 lub 2 razy mieszamy wszystko w słoiku.
Tak przygotowany zaczyn na ocet mieszamy codziennie przez miesiąc.
Po tym czasie ocet przecedzamy.
Odcedzony ocet zostawiamy na drugi miesiąc by się sklarował i dojrzał.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.