Mleko owsiane
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: napoje, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, owies
Składniki:
woda - 3 szklanki
sól himalajska - 1 szczypta
Dodatkowe informacje:
Mleko to produkt bardzo popularny, taki który zawsze mamy w lodówce.Co zrobić, kiedy mleka krowiego nie możemy albo nie chcemy pić?
Oczywiście zastąpić je mlekiem roślinnym!
Sposób przygotowania:
Mleko przecedzamy przez gęste sito (wytłoki, które zostaną możemy zjeść w formie owsianki, dodając np łyżeczkę melasy dla smaku).
Powstałe mleko przelewamy do butelki czy słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Przed użyciem wstrząsamy, bo mleko naturalnie rozwarstwia się.
Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.