Sałatka curry z kalafiorem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, mięso, drób
Składniki:
pierś kurczaka - 1 szt.
rodzynki - 200 g
kalafior - 300 g
papryka żółta - 1 szt.
jajka - 2 szt.
sól - do smaku
pieprz - do smaku
majonez - - 1 szklanka
olej - trochę
Sposób przygotowania:
Następnie kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w małe kawałki. Oprószamy łyżeczką przyprawy curry, solą, pieprzem. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju.
Potem zostawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 min.
Po tym czasie smażymy kilka minut mięso.
Następnie jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Również paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki.
Majonez (ilość wg uznania) mieszamy z łyżeczka curry, łączymy z sałatką.
Finalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.