Dwa rodzaje pierogów z twarogiem i dynią
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka orkiszowa jasna - 2 szklanki
masło - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 1 szklanka
ciasto 2
mąka orkiszowa razowa - 2 szklanki
masło - 1 łyżka
woda - 1,25 szklanki
farsz:
dynia pieczona - 0,5 szklanki
twaróg - 500 g
cukier - 4 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
żółtko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól i masło, stopniowo dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto.
Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z dynią, cukrem, żółtkiem i wanilią.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.