Kurczak pieczony w całości
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Zawiera: mięso, soja, jęczmień, drób
Składniki:
mielone ziele angielskie - 2 łyżeczki
mielona kolendra - 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej - 4 łyżki
sos sojowy - 4 łyżki
piwo jasne - 100 ml
Dodatkowe informacje:
Kurczak pieczony w całości to zawsze dobry pomysł na obiad, szczególnie ten bardziej wykwintny czy świąteczny.Nie jest trudny do przygotowania a świetnie się prezentuje.
Do kurczaka możecie użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw lub zainspirować się moją propozycją.
Sposób przygotowania:
Kurczaka nacieramy powstała pastą przyprawową.
Kurczaka zostawiamy tak na noc w lodówce do zamarynowania.
Następnego dnia kurczaka wyjmujemy z lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy piwem.
Pieczemy ok 2 godziny w 190stopniach.
Kurczaka układamy piersiami do dołu zaczynając pieczenie a w połowie czasu przekręcamy mięso na druga stronę, by piekł się piersiami do góry.
Po upieczeniu a przed krojeniem kurczaka odstawiamy na 10 min by mięso odpoczęło.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.