Sałatka z łososiem, winogronami, nagietkiem i sosem tysiąca wysp
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: lunchbox, sałatki, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
łosoś wędzony - 100 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
winogrona - 100 g
orzechy włoskie posiekane - 2 łyżki
kwiaty nagietka lub inne jadalne - 2 szt.
ketchup - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Pomidorki i winogrona myjemy, możemy przekroić na połówki, układamy na sałacie.
Wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.
Przygotowujemy sos. Majonez/jogurt mieszamy z ketchupem (możemy dodać łyżeczkę musztardy), doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Dressingiem polewamy sałatkę.
Całość posypujemy posiekanymi orzechami i płatkami nagietka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.