Rozgrzewające kotleciki jaglano dyniowe z maca i ciecierzycą
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
dynia - 300 g
olej do smażenia - 2 łyżki
siemię lniane - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
mąka z ciecierzycy - 3 łyżki
chili - 3 szczypty
maca korzeń w proszku - 1 łyżeczka
cynamon cejloński - 1 łyżeczka
kurkuma - 1 łyżeczka
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Zapraszam Was do wypróbowania kotletów z kaszy jaglanej - zdrowych, smacznych, wegańskich, fit - pieczonych a nie smażonych.Kasza jaglana podobnie jak korzenne przyprawy rozgrzewa organizm.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną prażymy a następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku.
Kaszę studzimy.
Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa czy malakserze.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia.
Z masy formujemy kotlety (jeśli słabo się lepią, możemy odrobinę je zblendować blenderem ręcznym, jednak nie na zupełną papkę), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180st grzanie góra dół. Pierwsze 15 min blacha na najniższym stopniu piekarnika, drugie 15 min wyżej, by opiekł się wierzch kotletów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.