Fit tarta orkiszowo amarantusowa z cebulą i makiem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, zapiekanki
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, sezam, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka amarantusowa - 3 łyżki
olej sezamowy - 4 łyżki
jogurt naturalny gęsty - 500 g
czosnek ząbek - 1 szt.
papryka - szt.
cebula - 6 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek wędzony - 50 g
Dodatkowe informacje:
Danie znakomite na kolację lub lunch. Świetnie sprawadzi się do śniadaniówki na wynos.Dzięki pełnoziarnistemu ciastu tarta jest sycąca na długo.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąki, szczyptę soli, dodajemy olej, mieszamy.
Zaczynamy dodawać wodę i wyrabiamy gęste, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę na tartę.
Na rozgrzanym oleju obsmażamy cebulki, oprószając solą aż lekko zmiękną.
Na jogurcie układamy cebulki, oprószamy drobno posiekanym boczkiem i papryką.
Całość posypujemy makiem niebieskim.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.