Warzywny pasztet z quinoa
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
marchew - 2 szt.
seler korzeń - 250 g
pietruszka korzeń - 2 szt.
cebula - 2 szt.
czosnek ząbek - 1 szt.
quinoa biała - 1/2 szklanki
złote siemie lniane - 2 łyżki
suszone pomidory - 5 szt.
sól himalajska do smaku
sól czarna kala namak do smaku
pieprz do smaku
majeranek - 2 łyżki
ziele angielskie - 5 szt.
liść laurowy - 2 szt.
mąka kokosowa - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Po tym czasie groch płuczemy i wsypujemy do garnka.
Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Zalewamy wodą - tylko tyle by przykryć warzywa. Gotujemy do miękkości.
Po tym czasie do garnka dodajemy suchą, opłukaną komosę ryżową. Gotujemy jeszcze 5 min i zostawiamy na kolejne 5 min pod przykryciem do napęcznienia.
Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy.
Wyjmujemy z garnka liść laurowy i ziele angielskie.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Masę przykładamy do formy żaroodpornej.
Pieczemy godzinę w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.