Wegańskie kotlety z pieczonych buraczków z jagłami
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
kasza jaglana - 0,5 szklanki
chia biała - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
czosnek ząbki - 2 szt.
mąka z tapioki - 2 łyżki
sól himalajska do smaku
pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Zmielone chia zaparzone wrzątkiem jest idealnym zamiennikiem jajek w tym przepisie.Sposób przygotowania:
Chia mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia.
Buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Kaszę studzimy, szpinak rozmrażamy.
Z masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180st grzanie góra dół. Pierwsze 15 min blacha na najniższym stopniu piekarnika, drugie 15 min wyżej, by opiekł się wierzch kotletów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.