Jesienne pizzerinki z leczo
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, pieczywo, śniadanie, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, włoska
Specjalne: ZDROWO KIBICUJ, kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, orkisz, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mąka ryżowa pełnoziarnista - 50 g
drożdże świeże - 5 dag
woda ciepła - 125 ml
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
leczo - gęsty sos pomidorowy z papryką - 1 szklanka
czosnek zabek - 2 szt.
szynka - 100 g
oregano - 1 łyżeczka
ser żółty - 300 g
Dodatkowe informacje:
Leczo, które przygotowujemy jesienią do słoików świetnie sprawdza się jako szybki sos do pizzy i pizzerinek.Sposób przygotowania:
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże.
Zagniatamy ciasto ok 10 min. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoja objętość, szybko je zagniatamy, dzielimy na 10 kawałków i rozwałkowujemy blaty do pizzerinek.
Leczo mieszamy ze startymi ząbkami czosnku oraz oregano, sosem smarujemy blaty pizzy.
Na wierzchu układamy szynke pokrojona w kostkę i starty ser.
Pizzę wsuwamy do piekarnika na kamień lub na blaszce.
Pieczemy ok 10-15min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.