Granola świąteczna
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, owies, orkisz
Składniki:
płatki owsiane bio - 2 szklanki
dynia - 100 g
migdały bio planet - 1 garść
orzechy narkowca bio planet - 1 garść
pestki dyni - 2 łyżki
syrop z agawy bio planet - 5 łyżek
morele suszone bio planet - 1 garść
rodzynki - 1 garść
daktyle posiekane - 1 garść
Dodatkowe informacje:
Granola czyli pieczone musli w wydaniu świątecznym - aromatyczna, chrupiąca, słodka, bogata w smaki i dobre dla nas składniki.Idealna na śniadanie w świąteczne dni i nie tylko, sprawdzi się również jako jadalny prezent dla bliskiej osoby.
Sposób przygotowania:
Do dyni dodajemy roztopiony olej, syrop a agawy i mieszamy.
Do dyni dodajemy płatki, dynię pestki, posiekane orzechy i migdały, mieszamy wszystko dokładnie.
Płatki zostawiamy na kilkanaście minut by zmiękły i przeszły smakiem i aromatem.
Pieczemy w 180st ok 30-40 min mieszając i przekręcając łopatka płatki. Nie spuszczamy z oczu musli bo lubi się przypalić.
Kiedy płatki są zrumienione i wysuszone, wyjmujemy blachę z piekarnika, dodajemy bakalie i dodatki, mieszamy i rozgarniamy warstwę by szybciej wystygła.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.