Wegetariańskie drożdżówki orkiszowo - jaglane
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: lunchbox, pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, jajka, strączkowe, drożdże, orkisz
Składniki:
mąka jaglana - 50 g
mąka z ciecierzycy - 50 g
cukier - 0,5 szklanki
drożdże świeże - 5 dag
mleko roślinne - napój kokosowo - ryżowy - 150 ml
sól - 1 szczypta
konfitura z dyni - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Puszyste i delikatne bułeczki, świetne na śniadanie czy do śniadaniówki na wynos.Można zrobić większą ilość i zamrozić.
Można zrezygnować z jajka i bułeczki staną się wegańskie.
Sposób przygotowania:
Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i oliwę.
Ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.