Pizza z ogórkiem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, pieczywo, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, śródziemnomorska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 5 dag
woda ciepła - 250 ml
oliwa - 3 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
passata pomidorowa - 250 ml
oregano - 1 łyżeczka
bazylia - 1 łyżeczka
oliwa - 4 łyżki
ogórek - 2 szt.
szynka - 100 g
ser żółty - 200 g
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, dodatki oraz zaczyn drożdżowy, który zaczął rosnąć.
Mieszamy wszystko, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki – powinno być elastyczne, miękkie.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczka do wyrośnięcia.
Następnie wlewamy oliwę, wlewamy passatę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Potem dodajemy przyprawy.
Całość mieszamy i gotujemy kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.
Ciasto rozwałkowujemy cienko.
Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy, smarujemy sosem pomidorowym.
Na pizzy rozkładamy kawałki szynki i plasterki ogórka.
Całość oprószamy oregano.
Pizzę zsuwamy na gorący kamień. Pieczemy ok 10 min.
Posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 2 minuty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.