Krem buraczkowy z amarantusem na zimno – chłodnik
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 0,5 kg
amarantus - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
ziele angielskie - 10 szt.
liście laurowe - 2 szt.
pieprz - do smaku
masło - 2 łyżeczki
ocet balsamiczny - 2 łyżeczki
jogurt grecki - 300 g
olej z czarnuszki - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Zaraz potem zalewamy wszystko wodą (tylko tyle by przykryła warzywa). Dodajemy przyprawy. Następnie gotujemy ok. 15 – 20 min tylko tyle aż warzywa zaczną mięknąć.
Studzimy. Krem buraczkowy przelewamy do miseczek, dekorujemy dobry olejem tłoczonym na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.