Żurek gryczany z kiełbasą parzoną i jajkiem - bezglutenowy
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Zawiera: jajka, mięso, wieprzowina
Składniki:
kiełbasa biała parzona - 500 g
ziemniaki - 500 g
cebula - 1 szt.
włoszczyzna - 1 opakowanie
czosnek ząbki - 2 szt.
liść laurowy - 2 szt.
sól himalajska do smaku
pieprz do smaku
olej - 3 łyżki
majeranek do smaku
jajka na twardo - 6 szt.
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę.
Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok 30 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.