Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, śniadanie, zapiekanki
Kuchnia (region): hiszpańska, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
cukinia - 1 szt.
mąka pełnoziarnista - 200 g
papryczki padron - 4 szt.
koper posiekany - 3 łyżki
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
Następnie cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryczki myjemy, pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych i kroimy drobno, dodajemy do ziemniaków.
Do startych ziemniaków, cebuli i cukinii dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy wszystko aż składniki połączą się w gładką masę.
Rozgrzewamy patelnię i olej.
Finalnie łyżką stołową nakładamy na rozgrzaną patelnię porcje ciasta, lekko je rozsmarowujemy i wyrównujemy nadając placką kształt.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.