Rosół z bluszczykiem kurdybankiem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
włoszczyzna duża - 1 szt.
cebula - 2 szt.
gałązki bluszczyku kurdybanku - 6 szt.
ziele angielskie - 10 szt.
pieprz w ziarnach - 10 szt.
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Następnie w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, mięso przekładamy do garnka i obsmażamy.
Potem dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i podsmażamy z mięsem.
Zaraz potem zalewamy zimną wodą (ok 2,5l) zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy, bluszczyk kurdybanek i gotujemy na wolnym ogniu ok godziny.
W tym czasie warzywa obieramy, dodajemy do rosołu. Gotujemy to wszystko jeszcze godzinę.
Doprawiamy do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.