Proziaki z dynią
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
mus z pieczonej dyni - 100 g
dynia liofilizowana, sproszkowa (różdżka smaku dynia) - 1 łyżka
sól himalajska - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
otręby pszenne - 50 g
mąka pszenna - 400 g
nasiona pokrzywy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Potem dodajemy mus z dyni, dynię liofilizowaną, pokrzywę, sól, cukier, sodę i mieszamy.
Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce.
Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę.
Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.
Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm).
Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce.
Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia ( w miejsce ciepłe, bez przeciągów).
Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.