Biała fasola z szybkowaru
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, sałatki
Kuchnia (region): amerykańska, grecka, polska
Specjalne: Wigilia 2023, kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw suchą fasolę wsypujemy do miski, zalewamy potrójną porcją wody, zostawiamy na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie fasolę odlewamy, płuczemy, przesypujemy do garnka szybkowaru, zalewamy wodą (tylko tyle by przykryła fasolę). Możemy dodać szczyptę sody oczyszczonej, dzięki niej fasola będzie bardziej miękka, kremowa w smaku.
Potem zamykamy szybkowar, upewniamy się, że zamknięty jest korek do upuszczania pary wodnej. Włączamy szybkowar i gotujemy 20 minut (od momentu jego nagrzania się i osiągnięcia trybu gotowanie pod ciśnieniem).
Po tym czasie wyłączamy szybkowar, zostawiamy na kilka minut by ciśnienie się zmniejszyło, a potem ostrożnie otwieramy korek z upuszczaniem pary.
Najpierw suchą fasolę wsypujemy do miski, płuczemy w wodzie i odcedzamy.
Potem fasolę przesypujemy do garnka szybkowaru, zalewamy wodą (2 cm nad fasolę). Możemy dodać szczyptę sody oczyszczonej, dzięki niej fasola będzie bardziej miękka, kremowa w smaku. Potem zamykamy szybkowar, upewniamy się, że zamknięty jest korek do upuszczania pary wodnej. Włączamy szybkowar i gotujemy 40 minut (od momentu jego nagrzania się i osiągnięcia trybu gotowanie pod ciśnieniem). Po tym czasie wyłączamy szybkowar, zostawiamy na kilka minut by ciśnienie się zmniejszyło, a potem ostrożnie otwieramy korek z upuszczaniem pary.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.