Paluszki grissini z topinamburem i pokrzywą
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: pieczywo, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: ZDROWO KIBICUJ, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, orkisz
Składniki:
mąka z topinamburu - 100 g
drożdże świeże - 5 dag
olej ekologiczny do smażenia i pieczenia Bio Planet - 3 łyżki
woda ciepła - 250 ml
cukier - 1 łyżeczka
kurkuma - 1/2 łyżeczki
nasiona pokrzywy ekologiczne - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Włoskie paluszki grissini to znakomita przekąska na różnego rodzaju imprezy. Świetnie nadają się do podjadania past i hummusów.Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąki, kurkumę, sól z ziołami, nasiona pokrzywy.
Dodajemy olej oraz zakwas kiedy zacznie rosnąć.
Wszystko mieszamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto smarujemy roztartą w dłoniach odrobina oleju, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia.
Grissini pieczemy ok. 15 min w 200 stopniach - do momentu aż się zaczną rumienić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.