Pulpety z indyka i komosy ryżowej BLW
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: jajka, mięso, drób
Składniki:
kaszka jaglana lub z komosy ryżowej (bezglutenowa) - 4 łyżki
cebula - 2 szt.
jajko - 1 szt.
marchewka drobno starta - 1 szt.
majeranek - 2 łyżeczki
sól - 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 200 g
cebula do sosu - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oregano - 1 łyżeczka
sól do smaku
oliwa - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Następnie wyrabiamy masę aż wszystkie składniki dobrze połączą się.
Potem odrywamy kawałki masy i formujemy małe klopsiki (mi wyszło 30szt), układamy na desce.
Następnie drugą cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju.
Potem dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 1-1,5 szklance wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, zagotowujemy.
Zmniejszamy grzanie.
Następnie do sosu wrzucamy delikatnie klopsiki jeden obok drugiego dookoła.
Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na wolnym ogniu by gotowały się 15-20 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.