Bułeczki drożdżowe z gruszką
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 175 g
jajka - 2 szt.
cukier trzcinowy - 0,5 szklanki
aromat waniliowy - 1 szt.
mleko - 150 ml
sól - 1 szczypta
gruszki - 5 szt.
cukier trzcinowy - 1/3 szklanki
Sposób przygotowania:
Następnie zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Potem jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem, aż będą puszyste. Zaraz potem do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki.
Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. W tym czasie gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę.
Ciasto dzielimy na 14-16 części, każdą lekko rozpłaszczamy na prostokąt.
Kładziemy na cieście po łyżce gruszek, którą posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego. Zawijamy formując podłużną bułeczkę – układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra – dół). Pieczemy 20 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.