Ciasto drożdżowe do odrywania
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, strączkowe, drożdże, pszenica, owies
Składniki:
masło Vitaquell omega 3 - 175 g
jajka - 2 szt.
cukier demerara - 0,5 szklanki
proszek z przyprawą piernikow Amylon - 1 opakowanie
napój owsiany ciepły - 150 ml
sól - 1 szczypta
ulubiony dżem - 1 słoik
Sposób przygotowania:
Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste.
Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki.
Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem.
Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę.
Teraz każdy prostokąt kroimy na8-12 małych prostokątów.
Kawałki ciasta układamy jeden na drugim dżemem do góry a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy ok 30-40 min w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.