Drożdżowy wieniec
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, orkisz
Składniki:
drożdże świeże - 3 dag
cukier - 8 łyżek
masło roślinne - 2 łyżki
konfitura brzoskwiniowa bio - 1 słoik
cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie
wiórki kokosowe bio - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy z masłem i łyżką cukru, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia a wtedy kruszymy do niego drożdże, mieszamy aż się rozpuszczą i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Zostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto smarujemy konfiturą, zwijamy w ciasną roladę.
Roladę kroimy na pół na całej długości, nie przecinając jedynie końca.
Powstałe dwa długie kawałki ciasta zaplatamy ze sobą formując okrągły wieniec.
Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zostawiamy do wyrośnięcia ok 20 min.
Pieczemy ok 35 min w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.