
Gofry marchewkowe

Rodzaj posiłku: ciasta, desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 3 szt.
mąka pszenna - 2 szklanki
mąka graham - 2 szklanki
cukier - 3 łyżki
przyprawa do pierników - 1 łyżeczka
olej - 3 łyżki
mleko krowie lub roslinne - 2 szklanki
woda - 2 szklanki
Sposób przygotowania:
Najpierw do miski wsypujemy mąki, cukier, sól, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i mieszamy.
Następnie dodajemy jajka.
Potem do mąki dodajemy mleko, olej i wodę.
W kolejnym kroku marchewki ścieramy na małych oczkach tarki i dodajemy do ciasta.
Następnie mieszamy do uzyskania gładkie konsystencji. Ciasto musi być dość gęste – gęściejsze niż naleśnikowe ale nadal lekko płynne.
Potem rozgrzewamy mocno gofrownicę.
Następnie do gofrownicy wylewamy porcje ciasta i pieczemy gofry.
Jeśli chcemy by pozostały chrupiące, studzimy je na kratce, jeśli chcemy by były miękkie studzimy na talerzu, desce czy innej płaskiej powierzchni by zaparowały.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.