Piernikowe kulki mocy
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, owies, orkisz, żyto
Składniki:
cukier trzcinowy - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
masło orzechowe - 3 łyżki
przyprawa do pierników - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Najpierw w rondelku podgrzewamy mleko, masło orzechowe, przyprawę do piernika, cukier i kakao aż składniki połączą się (cały czas mieszamy bo masa lubi się przypalać). Wyłączamy grzanie.
Następnie wsypujemy płatki owsiane, mieszamy.
Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Nabieramy po łyżeczce ciepłej masy, formujemy dłońmi kulki, układamy na talerzu.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku szklanym lub plastikowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.