Bananowo – kokosowe placki z amarantusem
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
wiórki kokosowe - 0,5 szklanki
kaszka z amarantusa - 0,5 szklanki
mąka orkiszowa - 1 szklanka
cukier trzcinowy - 1 łyżka
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
kefir - 1,5 szklanki
masło ghee rozpuszczone - 1 łyżka
olej kokosowy do smażenia trochę
banan do podania oraz granat i wiórki kokosowe trochę
Sposób przygotowania:
Następnie do miski wsypujemy mąkę, amarantus, wiórki kokosowe, cukier, wanilię, mieszamy.
Potem dodajemy roztopione masło, jajko, rozgniecione banany, kefir.
Zaraz potem mieszamy wszystko na gładkie ciasto, zostawiamy na 10 minut by kaszka napęczniała.
Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego.
Potem łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię.
Smażymy na złoto z obu stron.
Placki podajemy z pestkami granatu, plasterkami banana, oprószone wiórkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.