Zupa fasolowa z szybkowaru
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
olej - 5 łyżek
woda - 2 litra
ziele angielskie - 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
ulubiona sucha fasola - 150 g
czosnek ząbki - 3 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
liście pora zielone - 2 szt.
ziemniaki duże - 6 szt.
czosnek suszony - 1 łyżeczka
suszona natka pietruszki - 1 łyżka
majeranek - 2 łyżki
ryż brązowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do garnka szybkowaru wrzucamy fasolę i zalewamy ją wodą (przy suchej 2 cm, przy namoczonej 1 cm ponad fasolę). Włączamy szybkowar i gotujemy suchą fasolę 20 min, a namoczoną 15 min. To jest wstęp do zupy, teraz kolejny etap.
Zaczynamy od tego, że na patelni, na oliwie podsmażamy cebulkę pokrojona w kostkę. Potem obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę.
Następnie selera, marchew, pietruszkę kroimy w kosteczkę.
Potem do garnka szybkowaru (w którym jest fasola) dodajemy ryż, ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy też warzywa, ziemniaki, posiekanego pora, podsmażoną cebulę i zalewamy wodą (ilość wody zależy od pojemności szybkowaru. Użyjcie 1 lub 2 litrów wody – tyle ile się zmieści – resztę można dodać potem). Zamykamy szybkowar i gotujemy pod ciśnieniem 15 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.