Pizza na mące 00 jak z włoskiej pizzerii
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
drożdże swieże - 5 dag
oliwa - 4 łyżki
sól - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
ciepła woda - 250 ml
passata pomidorowa - 1 szklanka
oregano - 1 łyżeczka
oliwa - 3 łyżki
mozzarella - 2 szt.
rukola - 1 garść
pomidorki cherry - 100 g
parmezan w płatkach - 1 garść
Sposób przygotowania:
Następnie do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, potem wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.
Najpierw na oliwie podsmażamy passatę pomidorową, dodajemy przyprawy. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje.
Potem ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na okrągłe pizze.
Zaraz potem stolnicę oprószamy mąką i rozkładamy na niej rozwałkowane ciasto.
Następnie każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy porwaną na kawałki mozzarellą, oprószamy oregano.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.